EXTENSIA SUBACVATICĂ A COLOANEI VERTEBRALE. HERNIE DISCALĂ.
Diagnostic diferențiat al discului intervertebral lombar herniat
- - Traumatisme a coloanei vertebrale
- - Stenoza canal rahidian
- - Spondiloliza
- - Spondilolisteza
- - Spondiloartrite
- - Abces epidural
- - Hematom epidural
- - Patologie renală
- - Patologie ginecologică
- - Tumori
- - Anevrism vascular rahidian
Exemplu de RMN a pacientului cu disc intervertebral herniat.
Indicații pentru extensie subacvatică vertebrală
- Discartroza coloanei vertebrale cu manifestări radiculare, neurodistrofice, musculotonice, reflector-vasculare;
- Hernii de disc intervertebral, discopatii;
Contraindicații pentru extensie subacvatică vertebrală
- Tumori ale maduvei spinării, metastaze în vertebre;
- Dereglări cardio-vasculare severe;
- Ateroscleroza cu dereglări ale circulației sangvine cerebrale;
- Spondilite;
- Dereglări psihice (psihoze, psihopatii, demență, isterie);
- Epilepsie, stări convulsionale;
- Tuberculoza vertebrală;
- Traume craniocerebrale recente;
- Traume, fracturi de vertebre;
- Maladiile măduvei spinării (mielopatie, arahnoidite);
- Stare postoperatorie disc intervertebral, coloană nu mai devreme de 6 luni;
- Osteoporoza, vîrsta peste 70 ani;
- Anomalii de dezvoltare a col. vertebrale (malformații vertebre);
- Boala Behterev, hiperostoza, osificarea ligamentului longitudional;
- Febră, boli infecțioase;
- Suportarea grea a procedurii;
Tratamentul discului intervertebral herniat
Se recomandă efectuarea unui tratament combinat:
- Terapie medicamentoasă, care să includă preparate antiinflamatorii, analgezice, decontracturante, condroprotectori și vitaminoterapie.
- Fizioterapie pentru combaterea sindromului algic, edemului, spasmului muschilor paravertebrali și a inflamației. Acest tratament e coordonat cu medicul fizioterapeut. De asemenea este binevenit masajul de relaxare a mușchilor spatelui.
- Extensia subacvatică a coloanei vertebrale.
!!! În caz de tratament conservator fără succes timp de 2-3 săptămîni, manifestări radiculare progresive timp de 4 săptămîni în regim la pat este indicat tratament chirurgical. O indicație absolută pentru tratament chirurgical în disc intervertebral herniat lombar sunt semnele compresiei cauda equina: dereglări sfincteriene, pareza. Asocierea instabilității în segmentul vertebral cu compresia cauda equina. De asemenea, o indicație absolută pentru tratament chirurgical reprezintă bloc al lichidului cefalorahidian.
Metodica efectuării procedurii de extensie subacvatică a coloanei vertebrale.
Procedura se efectuează într-un bazin cu dimensiuni de 3.6 x 4m cu fundul bazinului înclinat. Adîncimea maximă 2.2m. Temperatura apei 34-36 grade. Bazinul e dotat cu o masă mobilă din carcasă de inox acoperită cu plastic, ce permite mișcări de coborîre și ridicare prin intermediul unui motor electric. În asa fel se obține ridicarea pacientului din bazin cu evitarea efortului ortostatic nemijlocit după procedură și amplasarea pacientului pe brancarda medicală mobilă, pe care pacientul se află în poziție orizontală timp de 30 min - o oră după ce i se aplică lumbostat de tip Gessen, pe care este recomandat să-l poarte pe tot parcursul curei de tratament dar nu mai mult de 4-6 ore pe zi. Contraindicații pentru administrarea corsetului este dereglarea funcției pulmonare și cardiace. În așa caz odihna dupa procedură în poziție orizontală se prelungește pînă la două ore. Pacientul intră în bazin și timp de 10-15min se aclimatizează la mediul acvatic, îndeplinește gimnastica în apă. După care el este ridicat prin intermediul mesei mobile și apoi legat cu brîul de fixare pentru torace de bara superioară a mesei, iar brîul legat de oasele bazinului pentru fixarea greutăților. Apoi masa e coborîtă în apă și pacientul este expus extensiei timp de 20-30min.
În prima zi extensia se efectuează sub greutate proprie, următoarele zile se adaugă cîte 1kg-2kg în dependență de suportarea procedurii, și în creștere pînă la a cincea - șaptea zi după care greutățile merg în descreștere. În total se indică 10-12 proceduri. Dacă după 7 proceduri starea pacientului nu se ameliorează, procedurile se suspendează. Indicații pentru suspendarea procedurii de extensie subacvatică sunt: creșterea durerii la momentul începerii extensiei și apariția iradierii în picior, ce poate mărturisi despre migrarea herniei. Pentru a obține extensia coloanei vertebrale e suficient de aplicat greutatea de 9kg. La aplicarea efortului mai mare de 17-20kg apare spasmul muscular reflector paravertebral care blochează efectul extensiei. Din aceste considerente, recomandăm efectuarea procedurii de extensie subacvatică cu efortul nu mai mare de 17kg.
Extensia subacvatică a coloanei vertebrale efectuează nu numai scăderea presiunii intradiscale în segmentul disco-vertebral dar și actionează asupra receptorilor discului intervertebral, al ligamentelor, articulațiilor și proprioreceptorilor mușchilor paravertebrali în așa fel micșorînd hipertonusul muscular. Extensia normalizează raportul spațial între fațetele articulare. În urma extensiei se micșorează și pot disparea durerile lombare, scoliozele și cifozele funcționale. Extensia subacvatică a coloanei vertebrale în spondilolistezis noi o efectuăm pînă la gradul 2 după Meyerding, în consultație cu ortoped-vertebrolog, neurochirurg. Pentru nivelarea lordozei, pacientul se află în poziție de flexie a picioarelor, pe care o obținem prin fixarea picioarelor cu un brîu lat, ce e legat de bara superioară a mesei de extensie.
Recomandări
Se recomandă după finisarea curei de tratament:
- - Purtarea lumbostatului de tip Gessen timp de două săptămîni, dar nu mai mult de 4 ore pe zi;
- - Abținere de la fumat pe perioada de tratament și pe perioada de recuperare;
- - Scăderea în masa corporală pentru persoanele obeze;
- - Ridicarea corectă a greutăților, cu picioarele menținînd spatele drept;
- - Înotul în perioada de recuperare și după, pentru formarea și menținerea corsetului muscular;
- - Masaj la spate;
- - Kinetoterapie individuală zilnică;