RECUPERARE CERVICALĂ

Tratamentul discopatiei vertebrale cervicale în general, și a herniei de disc în special, urmărește: înlăturarea sindromului algic, spasmului muscular paravertebral, mărirea mobilității regiunii cervicale a coloanei vertebrale, normalizarea staticii și formarea corsetului muscular care să susțină coloana vertebrală.
Se recomandă un complex de gimnastică curativă. Exerciții de extensie pasivă, care să favorizeze deplasarea nucleului pulpos spre regiunea centrală a discului. Pacientul trebuie să se rețină de la orice activități și poziții care cresc presiunea intradiscală sau cauzează presiuni anterioare asupra nucleului (ridicări de greutăți, forțări). De îndată ce protruzia pare a fi stabilizată, se impune restaurarea cît mai completă a mobilității. Exercițiile și mobilizările sunt indicate dupa finisarea curei de extensie vertebrală.

"Cînd vine vremea să mănînci corect și să incepi să faci exerciții, nu există 'Voi începe de mîine'. Mîine este boala."

V.L.Allineare

Complex de gimnastică curativă pentru ținuta și formarea corsetului muscular în regiunea cervicală a coloanei vertebrale.

  1. Pacientul stă culcat cu fața în sus, pe brancarda medicală, cu capul situat liber peste marginea brancardei, îndeplinește lateroflexii, cîte 10 la număr, în repetare de 3 ori.
  2. Pacientul stă culcat cu fața în sus, pe brancarda medicală, cu capul situat liber peste marginea brancardei, îndeplinește rotații dreapta/stînga, cîte 10 la număr, în repetare de 3 ori.
  3. Pacientul stă culcat cu fața în sus, pe brancarda medicală, cu capul situat liber peste marginea brancardei, îndeplinește flexia capului, cîte 10 la număr, în repetare de 3 ori.
  4. Pacientul stă culcat cu fața în jos, pe brancarda medicală, cu capul situat liber peste marginea brancardei, îndeplinește extensia capului, cîte 10 la număr, în repetare de 3 ori.
  5. Pacientul stă culcat cu fața în jos, pe brancarda medicală, cu capul situat liber pe brancardă, mîinile situate pe suprafața brancardei la nivelul umerilor. Pacientul indeplinește extensia capului și spatelui dezlipind și mîinile de la suprafață, cîte 10 la numar în repetare de 3 ori.
  6. Pacientul șade pe genunchi și călcîie, coloana vertebrală dreaptă, privind înainte, aduce mîinile înapoi, unește palmele cu degetele în sus. Se menține în poziție 10-30 sec, în repetare 6-12 ori.
  7. Pacientul se află în picioare, privind înainte, coloana vertebrală dreaptă, călcîile lipite. Mîinile se aduc după spate și se fixează degetele în lacăt, menținîndu-se în poziție 5-10 sec, apoi își schimbă mîinile, în repetare de 5 ori.